Sivas Gezilecek Yerler

Sivas Gezilecek Yerler

İç Anadolu’nun en eski ve en önemli şehirlerinden biri olan Sivas, köklü bir tarihe sahiptir. Şehirde ilk yerleşim Neolitik Çağ’ a kadar uzanıyor. Hitit, Med, İskit, Kimmer, Roma ve Bizans gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.

Şehrin mimarisinde Selçuklu izleri yoğundur. Taş işçiliği ve süslemeleri günümüze kadar ulaşmış pek çok yapı ve eser mevcut. Geniş topraklara sahip olan Sivas şehri geniş bir kültüre sahiptir. Şehrin tarihi, tarihi yapıları, doğal güzellikleriyle turizm açısından gelişmiş bir şehirdir. Medreseler, camiler, kervansaraylar, hanlar, türbeler mimarileri ve tarihleriyle ziyaretçilerini etkilerken doğal güzellikleri de kendine hayran bırakır. Mesire yerleri, gölleri, şelaleleri ve yeşil alanlarıyla görülmeye değer bir şehirdir.

Sivas gezilecek yerler denildiğinde uzun bir liste oluşturulması mümkün. Zira, şehir ziyaretçilerine son derece geniş bir yelpaze sunuyor. Sivas, yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgi odağı bir şehir. Kış turizmi imkanı sağlayan şehir yazın da ziyaretçilerine pek çok aktivite sunuyor.

Sivas Gezi Rehberi

Sivas Müzesi

Sivas şehrinde müzecilik eskilere dayanıyor. Ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun ressamı olan ve müzeci kimliği de ön plana çıkan Osman Hamdi Bey sayesinde Sivas şehrinde müzecilik fikri başladı. 1922 yılında başlayan çalışmalarla eserler bir araya getirilmiştir. 1934 yılına gelindiğinde Sivas Müzesi ziyarete açılmıştır. Pek çok önemli eserin sergilendiği müze ziyaretçilerin de ilgi odağı. Müze üç bölümden meydana geliyor. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Aşık Veysel Müzesi olmak üzere bölümlere ayrılmış olan müze görülmeye değer. Önemli eserlerle ziyaretçilerini karşılıyor.

Şifaiye Medresesi

Sivas şehrini ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi mekanlardan biridir. Yapı, inşa edildiği tarihlerde tıp eğitimlerinin yanı sıra hastane olarak da hizmet vermiştir. Selçuklu Döneminde hastalar tedavi edilmekteydi. Günümüze kadar ulaşan bölüm Anadolu’nun en büyük şifahanesi olma özelliğindedir.

Sivas merkezde yer alan medrese, Anadolu Selçuklu sultanlarından olan İzzettin Kekavus tarafından yaptırılmıştır. 1217/18 yılında inşa edilmiştir. Medresenin mimarisi de göz dolduruyor. Zengin işlemeleri dikkat çekiyor. Taç kapıda güneş ve ay sembolleri mevcut. Ana eyvanda kadın ve erkek başı şeklinde rölyefler var. 1220 yılında I.İzzetin Keykavus ölmüş ve buraya gömülmüştür. Bununla birlikte güney eyvan türbeye dönüştürülmüştür.

Sivas Tarih Turizmi

Divriği Kalesi

Divriği Kalesi, Bizans ile İran arasında sınır karakollarından biri olma özelliğine sahiptir.788 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu köklü tarihiyle de önemli bir yapıdır. Çaltı çayı üzerinde yüksek bir tepede yer alan kale mimarisiyle de görenleri etkiliyor. Kale surlarının batı yüzüne açılan iki kapı mevcut.

Kapılardan bir tanesi günümüzde tamamen duvarla örülmüştür. Güneyde yer alan diğer kapı ise bir kısmı yıkık olup bir kısmı günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kale kesme taştandır. İç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Kale, temelinden burcuna kadar bir Türk kalesi olma özelliği taşır.

Gökpınar Gölü

İlçe merkezine 10 km uzaklıkta yer alan Gökpınar Gölü, Sivas şehrinin doğa harikalarından biridir. Yeşilin hakim olduğu doğa içinde yer alan göl görenleri kendine hayran bırakıyor. Gökpınar Gölü, güneşin geliş açısına göre renk değiştiriyor ve her vakit farklı bir manzara alarak görenlere görsel şölen yaşatıyor. Bu özelliğiyle fotoğrafçılara da ilham kaynağı oluyor. Küçük Göl ismiyle de anılan gölden çıkan suda alabalık üretimi de yapılıyor. Temiz havası, manzarasıyla ziyaretçilerine huzur veriyor.

Sızır Şelalesi

Sızır Şelalesi, Sivas merkeze 136 km uzaklıkta yer alıyor. Sızır kasabasına bir kilometre mesafede olup Sivas’ın Gemerek ilçesinde yer alır. Çat Ormanları içindedir. Göksü çayı üzerinde yer alır. Sızır Şelalesi sit alanı olarak koruma altındadır. Yeşilliklerin arasından süzülen şelale ziyaretçilere göz ziyafeti yaşatıyor.

En sık tercih edilen dinlenme yerlerinden biri olmakla birlikte doğa yürüyüşleri için de en fazla tercih edilen yerlerden biridir.

Karşıyaka Mesire Alanı

Alan 110 dönüm olup oldukça geniş ve ferah bir alandır. Karşıyaka mesire alanı, gerek Sivas halkının gerekse Sivas şehri ziyaretçilerinin en sık ziyaret ettiği yerlerden bir tanesi. Şehrin gürültüsünden uzak, sakin ve yeşilin huzurunun yaşanabileceği bir yer. Alanın içinde göletler ve şelaleler yer alıyor. Ziyaretçiler bu güzel alanda manzara eşliğinde güzel vakitler geçirebiliyorlar. Bununla beraber yemek evleri ziyaretçilerin birbirinden lezzetli yemekler tatmalarını sağlıyor. Belediye tarafından sağlanan imkanlar ziyaretçilerin alan içinde tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi

Yıldız Dağı, şehir merkezine 58 km mesafede yer alıyor. 2 Bin 552 metre yüksekliktedir. Kasım ortalarından Mart sonuna kadar karla kaplı olan alan 2006 yılında Kültür Bakanlığı tarafından turizm işletmesi olarak projelendirilmiştir.

Şehrin turizm merkezlerinden biridir. Kayak turizminin öne çıktığı bir alan olup çeşitli aktiviteler yapma imkanı da sunar. Yaz dönemi için de farklı aktiviteler mevcut. Binicilik, dağ bisikleti, kaya tırmanışı-dağcılık, kampçılık ve su sporları gibi önemli aktiviteler ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor.

Pek çok kış sporuna ve keyifli vakit geçirilebilecek tesislere ev sahipliği yapıyor. Kayak merkezi, kafe, oteller ve restoran gibi birçok tesis dikkat çekiyor. Aynı zamanda çocuklu aileler için de çocuk oyun alanları yer alıyor. Çocuklar da bu alanda iyi vakit geçirme imkanına sahip.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (3)
  • comment-avatar
    Tuba Mayadağ 10 ay

    Sivas’ı gezmek istedim ancak turistik yerler hakkında çok az bilgi vardı. Bu rehberle gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi edinebileceğim. Sivas’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri hakkında daha da ayrıntılı bir içerik sunmanızı umuyorum.

  • comment-avatar
    Hamdi̇ye 10 ay

    Sivas Gezi Rehberi yazınızı ilgiyle okudum. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi bana çok ilginç geldi. Oraya gidenlerin deneyimlerini paylaşacak mısınız? Ayrıca, Sivas’ta halkı rahatsız etmeyecek diğer gezi noktaları hakkında tavsiyeleriniz var mı? Teşekkürler!

  • comment-avatar
    Emre 10 ay

    Bu rehbere ek olarak, hangi dönemde ziyaret etmek daha uygun olur? Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin yanı sıra başka hangi turistik mekanları tavsiye edersiniz?