Kastamonu Batı Karadeniz’de yer alan bir şehirdir. Şehrin tarihi Hitit Uygarlığına kadar dayanır. Şehirde sonrasında ise Lidyalılar, Persler, Frigler, Romalılar ve Bizanslılar hakimiyet sürmüştür. Sonrasında ise şehir Danişmentliler beyliği sayesinde Türk egemenliğine girmiş ve Selçuklular ile Osmanlıların toprakları arasında yer almıştır.
Kastamonu’nun en önemli özelliği doğa ve denizin iç içe geçmiş olmasıdır. Bu nedenle doğa ve deniz turizmi için tercih edilen yerlerden birisidir. Ayrıca şehrin tarihi güzelliklere sahip olması insanların kültür turizmi için de şehri tercih etmelerini sağlar. Kastamonu’yu görmek ve tanımak isteyen kişilerin görebilecekleri gezilecek yerler arasında şunlar vardır;
- Valla Kanyonu
- Kastamonu Kalesi
- Ilıca Şelalesi
- Nasrullah Cami
- Kurşunlu Han
- Pompeipolis Antik Kenti
- Küre Dağı Milli Parkı
- Kastamonu Arkeoloji Müzesi
- Gideros Koyu
Evliyalar şehri olarak bilinen Kastamonu’yu yakından tanımak isterseniz öncelikle yukarıda yer alan tarihi ve doğal güzellikleri gezmelisiniz.
Kastamonu Nereler Gezilir
1.Valla Kanyonu
Valla Kanyonu Kastamonu’da gezilecek doğal yerlerden birsidir. Kanyon Türkiye’nin en büyük kanyonu olma özelliğine sahiptir ve Küre Dağları’nda yer alır. Kanyonu rehberler eşliğinde gezmek mümkündür ancak kanyonu gezmek isteyen kişilerin gerekli malzemeleri edinmeleri gerekir.
Ayrıca Valla Kanyonu’ndan geçiş yapmak isteyenlerin tehlikeli bir yolculuk yapacaklarını bilmeleri gerekir. Ülkenin en büyük kanyonunun duvar yükseklikleri 800-1300 m olarak değişir. Kanyon yüksekliği ve tehlikeli geçitleri sayesinde macera sever kişileri hitap edecek bir doğal güzelliktir.
2.Kastamonu Kalesi
Kastamonu Kalesi, şehirde görülmesi gereken tarihi yerlerden bir tanesidir. Kastamonu Kalesi şehir merkezinde yer alır ve bulunduğu yer şehrin en yüksek noktasıdır. Kalenin tarihi 12.yy’a kadar uzanmakta olup kaleyi yapanlar Komnenoslar’dır. Bu uygarlık sonrasında şehre egemen olan diğer uygarlıklar kaleye ekleme yapmışlardır. Kalenin günümüzde sahip oldukları özellikler Osmanlı Devleti dönemini yansıtmaktadır. Kaleyi görmek isteyenler şehrin en yüksek noktasına çıktıkları için şehri tepeden görme imkanı da bulabilirler. Ayrıca kale içerisinde sarnıç, zindan ve tüneller gibi geçmişe dair izler yer alır.
3.Ilıca Şelalesi
Kastamonu’da gezilmesi gereken doğal güzelliklerden birisi de Ilıca Şelalesi’dir. Şelale Küre Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde yer alır aynı zamanda da Horna Kanyonu’nun başlangıç noktasıdır.
Şelale doğa ile iç içe olmayı hedefleyen insanlara farklı aktiviteler sunar. Şelaleye gelen kişiler isterlerse şelalenin belirli bölümlerinde yüzebilirler. Ayrıca şelale yeşillik alana da sahip olduğu için kamp yapmayı seven kişiler şelale manzaralı kamp yapma imkanı bulabilirler. Bunun yanı sıra şelalenin olduğu bölgede bungalov evler yer alır. Bu sayede şelaleye gelen kişiler bu evlerde konaklayabilirler.
4.Nasrullah Cami
Nasrullah Camii Kastamonu merkezde yer alan tarihi bir camidir. Bu tarihi cami İkinci Beyazıt zamanında Nasrullah Kadı’nın isteğiyle yapılmıştır. Şehrin en büyük camisi olan Nasrullah Camisi 9 kubbeye sahiptir. Ayrıca camide şadırvan ve havuzlar vardır. Camide aynı zamanda ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından hazırlanan hatlar ve süslemeler vardır.
Tarihi caminin diğer özelliği ise Osmanlı Devleti’nin Kastamonu topraklarında yaptığı ilk eser olmasıdır. Nasrullah Cami ayrıca milli mücadele döneminde de önemli bir konuk ağırlamıştır. Mehmet Akif Ersoy bu dönemde camiye gelerek insanlara vaaz vermiş ve insanlara milli mücadele ruhunu aşılamıştır.
5.Kurşunlu Han
Kastamonu’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında Kurşunlu Han’a da rastlanır. Han Candaroğulları zamanında 1443/1461 seneleri arasında yaptırılmıştır. Hanın yapılmasını sağlayan Candaroğulları Beyliği hükümdarı ise Kemalettin İsmail Bey’dir ve İsmail Bey Fatih Sultan Mehmet’in dayısıdır. Han yapıldığı dönemde bölgenin ticari faaliyetleri için kullanılan önemli bir mekan olmuştur.
6.Pompeipolis Antik Kenti
Pompeipolis Antik Kenti Kastamonu’ya gelenlerin görmeleri gereken antik kentler arasında bulunur. Antik kent M.Ö 64 yılında yapılmış olup şehirde bulunan Taşköprü ilçesinde yer alır. Antik kent inşa edildiği dönemde Paflagonya başkenti olarak varlık sürdürmüştür.
Antik kent günümüzde kapalı höyük şeklindedir ve ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Antik kentte 2006 yılında arkeolojik kazılar yapılmış ve kazı esnasında bulunan eserler Kastamonu Arkeoloji Müzesi envanterine eklenmiştir. Antik kente ait kalıntıları merak edenlerin Kastamonu gezilerinde müzeye de yer vermeleri gerekir.
7.Küre Dağı Milli Parkı
Küre Dağı Milli Parkı Kastamonu’nun doğal alanlarından birisidir. Yeşillikler içerisinde yer alan park insanlara doğa ve hayvanlarla iç içe vakit geçirme imkanı taşır. Doğal alanın milli park olması 2000 senesine dayanır. Binlerce hayvana ev sahipliği yapan milli parkta 100 üzerinde de mağara bulunur. Ilgarini, Buzluk, Medil ve Ejder mağaraları park içerisinde yer alan mağaralardan en önemlileridir.
Kamp ve mağara turizmi için elverişli olan Küre Dağı Milli Parkı Türkiye’nin ilk pan parkıdır.
8.Kastamonu Arkeoloji Müzesi
Kastamonu’nun tarihine tanık olmak isteyenlerin gezmeleri gereken en önemli yer Kastamonu Arkeoloji Müzesi’dir. Müze antik kentlerden çıkan eserlere, Osmanlı, Bizans ve Roma eserlerine ve lahitlere ev sahipliği yapar. Ayrıca müzede Kastamonu dışında Çankırı’da yapılan kazılarda çıkarılan eserlere de yer verilir.
9.Gideros Koyu
Kastamonu gezisi için hazırlanan gezilecek yerler listesinde bulunması gereken yerler arasında Gideros Koyu da vardır. Bu koy Cide ilçesinde bulunur ve denize girmek isteyenlere ev sahipliği yapar. Koyda yaşadığı bilinen ilk insanlar Amazonlar’dır ve koy günümüzde Karadeniz’in en güzel sahil şeride olma özelliğine sahiptir. Kastamonu’ya gelmişken Karadeniz sularında yüzmeyi düşünüyorsanız Gideros Koyu’nu tercih ederek doğanın içinde yüzme imkanı bulabilirsiniz.